7 oktober 2024 - 09:36

Mer cirkulär plast i byggsektorn – går det?

Marie-Louise Lagerstedt Eidrup, Chalmers Industriteknik

Byggsektorn står för ungefär en femtedel av Sveriges plastanvändning. I projektet Cirkulära byggprodukter av plast har man hakat på en fråga på projekttiteln: går det?

Projektets mål och syfte har öka kunskapen om vilka plastprodukter som finns i en byggnad, och hur dessa skulle kunna bytas ut mot cirkulära alternativ.

Under projektets gång har man både identifierat hinder och tittat på möjligheter för en sådan utveckling, man har kikat på produktutveckling, utbildat fastighetsägare i möjligheten att kravställa, tittat på lagar och föreskrifter och visat på befintliga produkter samt stöd till produktutveckling av mer hållbara alternativ.

Projektet har nu hållit ett slutseminarium som går att ta del av i efterhand. Marie-Louise Lagerstedt Eidrup vid Chalmers Industriteknik har varit projektledare.

Vilka är de viktigaste slutsatserna från projektet skulle du säga?  

– De är många, men bland annat att återbruk av plastprodukter är utmanande idag eftersom mycket är gammalt med okänt innehåll och lagstiftningen har förändrats avseende tillsatsämnen. Framåt finns det mer krav på bättre deklaration av innehåll vilket ökar möjligheterna till återbruk. Med det sagt måste det finnas en tilltro till att produkterna håller måtten när det gäller funktion och kvalitet, så vi måste bygga erfarenheter och kunskap om mätmetoder.

”Vi måste börja designa för att produkterna ska återbrukas”

Marie-Louise Lagerstedt Eidrup

Vi måste också bli bättre på att sortera det spill och avfall som blir på ett bygge när man renoverar eller demonterar en byggnad, så att vi kan återvinna mer av plastmaterialen. Vi måste se över produktsortimenten och försöka minimera antalet varianter av plast i produkterna. Här ser vi att biobaserade material kan vara ett alternativ, men det har också sina utmaningar. Slutligen måste vi börja designa för att produkterna ska återbrukas eller att materialen ska kunna återvinnas.

Finns det någonting av det ni kikat på som möjligheter framåt som du ser har extra stor potential?

– Här och nu gäller att sortera för återvinning, men blickar vi framåt är det i designledet som den stora potentialen ligger, att vi designar för återbruk och återvinning. Vi måste även börja kravställa återvunnet material i produkter, och involvera och diskutera möjligheter och utmaningar genom hela värdekedjan och dela på riskerna.

Var det något som förvånade dig i resultaten eller i arbetets gång? 

– Mängden plast som används i byggnader och mängden plastskräp! Men även hur omfattande och rörigt det är när det gäller regelverk, policys och standarder. Det är näst intill omöjligt för ett mindre företag att förstå och anpassa sig efter.

Slutligen – vad blev svaret på frågan ”går det”?
– Pratar vi om idag så är frågan nej. Det är svårt att återbruka, vissa saker går att återvinna men inte till samma funktion utan det blir till en något med lägre kvalitet. Man behöver jobba på att designa produkterna så att det går att återbruka och återvinna i framtiden. Men medvetenheten och ambitionen finns hos dem som tillverkar produkterna och även hos byggare, entreprenörer och fastighetsägare.

Läs mer om projektet i vår projektdatabas.

Ta gärna del av slutseminariet nedan.

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här