23 november 2021

Eskilstuna begränsade sortimentet på profilprodukter

Eskilstuna är en av organisationerna som varit med i projektet Cirkulär Upphandling i Praktiken. De valde att arbeta med sin ramavtalsupphandling av profilprodukter, giveaways, profilkläder och mässmaterial.

Profilprodukter är ett område med massor med prylar i alla möjliga material. Var och en kanske inte produkterna är så miljöbelastande men kan vara det sammantaget.

– Vi hade en önskan om att hitta någon produkt som stod ut och var cirkulär, säger Linnéa Lindhé som är hållbarhetsutvecklare på Serviceförvaltningens upphandlingsenhet. Eskilstuna kommun vill profilera sig som en medveten miljöstad.

Linnea Lindhé
Linnea Lindhé, hållbarhetsutvecklare Eskilstuna kommun.

– Vi ville bort från slängprodukterna och det blev ett sortiment med produkter som faktiskt kommer till användning, fortsätter Anna Karlsson som är upphandlare. Vi hade svårt att komma på bra produkter som är cirkulära. Marknaden har en bit kvar där, så fokus skiftade mer till återvunnet material och att ha nytta av produkten.

Bara avtala artiklar som går åt

Anna och Linnéa arbetade tillsammans med en referensgrupp med att se över sortimentet. Produkter som fick stryka på foten var jordgubbssnoppare, fröpåsar och picknick-filtar. Produkter som fick finnas kvar var bland annat bärkassar, busskortfickor, tröjor, ryggsäckar, reflexer, nyckelband, godis, kulspetspennor, muggar och vattenflaskor.

Kommunen har också möjlighet att handla ”övrigt sortiment” inom ramavtalsområdet via förnyad konkurrensutsättning mellan flera leverantörer som är antagna på ramavtalet. I en förnyad konkurrensutsättning specificeras behovet inför att leverantörerna lämnar in sina offerter. Det finns möjlighet att utvärdera på bland annat hållbarhet på produkterna i den förnyade konkurrensutsättningen.

När avtalet är på plats handlar det om att få det rätt använt och då har Eskilstuna nytta av att ha gjort ett grundligt förarbete med sortimentet. I e-handelssystemet finns en grön plupp för ”övrig miljömärkning”. Därunder kommer återvunna och cirkulära produkter att hamna. Eskilstuna kommun gör också en intern resa för att ändra beställarnas inköpsvanor.

Cirkulära krav på artiklarna

Kvalitets- och miljökrav som ställts är att alla produkter där det är relevant ska vara CE-märkta, PVC-fria, inte innehålla några ämnen från kandidatlistan (EU:s lista över särskilt farliga ämnen) och de som kommer i kontakt med livsmedel ska vara BPA-fria (Bisfenol A). Kakao ska vara ekologisk och etiskt producerad, pappersförpackningar FSC-märkta eller liknande. Bomull ska vara ekologisk och etiskt producerad.

Eskilstuna arbetar vidare med cirkulära perspektiv

Att jobba med cirkulärt perspektiv har tagit lite mer tid än med andra upphandlingar. Men det har gått bra att tänka på social hållbarhet, miljö och cirkularitet samtidigt, tycker både Linnéa och Anna.

Anna Karlsson, upphandlare Eskilstuna kommun.
Anna Karlsson, upphandlare Eskilstuna kommun.

– Jag börjar känna mig duktig, säger Anna. Jag har verkligen lärt mig så otroligt mycket kring återvunnet och cirkulärt. Vi kommer definitivt göra detta på många upphandlingar framöver. Vi har ett återvinningstänk och vill göra hållbara inköp. Erfarenheterna från cirkulär upphandling kommer nyttjas i både produkt- och tjänsteupphandlingar.

Att delta i RE:Sources projekt Cirkulär upphandling i praktiken har hjälpt till att ta de här frågorna framåt i Eskilstuna.

– Vi arbetade inte med det alls nästan tidigare även om vi ville, säger Linnéa och Anna. Regnbågskartan (cirkulära målkartan) har vi vid flera tillfällen plockat fram och delat med oss av. Vi har gjort våra kollegor delaktiga och mer medvetna och ökat intresset för cirkulär upphandling. Ni kommer inom de närmsta åren absolut få se mer av cirkulärt från oss!

Annas och Linnéas tips till andra är att ge det tid, att ha tid och planera för att det kommer krävas lite extra när det är nytt. Titta gärna på tidigare cirkulära upphandlingar och kanske börja med ett område någon annan tidigare varit inne och nosat på och lyckats med ett resultat. Mycket förarbete i form av marknadsundersökningar är viktigt, att ta reda på vad som finns på marknaden och vad som kan utvecklas.

VIDEO: Sex konkreta tips för dig som vill upphandla cirkulärt

När Cirkulär Upphandling i Praktiken avslutades i oktober 2021 hade anbud kommit in och utvärdering pågår. Avtal beräknas vara på plats till 1 december 2021.

Krav på återvunnet material

I upphandlingen har kommunen ställt krav på återvunnet material i produkter där det är möjligt. Utdrag ur upphandlingsunderlaget:

“UM strävar efter att få fler produkter med låg miljö-, klimat- och hälsopåverkan på våra avtal. Ett av våra fokusområden är att minska klimatpåverkan från de produkter vi köper in, därför frågar vi efter produkter i återvunnet material i stället för produkter som är tillverkade i jungfruligt material, så långt det är möjligt. UM ser gärna att antagen leverantör tillmötesgår Eskilstuna kommunkoncern i detta arbete och att leverantören föreslår hur vi kan minska vår miljö- och klimatpåverkan, både från produkter och annat som är kopplat till avtalet.”

Cirkulära krav

På flera artiklar ställs cirkulära krav på materialet och när det gäller stengodsmuggar ett livslängdskrav.

PRODUKT KRAV
Stiftpenna Stiftpenna som till stor del (minst ca 60 %) är tillverkad av biologiskt nedbrytbart material.
Kulspetspenna Kulspetspenna med clips och blått bläck. Pennan ska vara tillverkad av biologiskt nedbrytbart material (undantag fjäder och refill).
Nyckelband Återvunnet material
Mugg i stengods Livslängdskrav genom att både mugg och tryck ska tåla maskindisk
Tygkasse Återvunnet material
Vattenflaska BPA-fri. Återvunnen plast som uppfyller livsmedelshygieniska krav.
Korthållare/plastficka Återvunnet material
Lässatsningen gympapåse Återvunnet material
Pappersmugg Återvunnet material
Lock till pappersmugg Återvunnet material

 

LÄS MER om RE:Source projekt kring cirkulär upphandling

VIDEO: Malmö stads cirkulära upphandling av skyltar (presentation från RE:Sourcedagen 2 juni 2021)

 

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här