Den nordiska färdplanen för cirkulär finansiering – genomförandefas

Den nordiska färdplanen för cirkulär finansiering syftar till att integrera cirkulära principer i finanssektorn. Genomförandefasen, som leds av RISE och finansieras av RE:Source, fokuserar på kunskapsutbyte, policyutveckling och fallstudier. Nordiska finansiella aktörer bjuds in att delta i seminarier, forskningssamarbeten och tester av cirkulära finansieringsmodeller.

Bakgrund och syfte

Den nordiska färdplanen för cirkulär finansiering är ett gemensamt initiativ mellan RISE, Research Institutes of Sweden och Nordic Circular Hotspot. Den utvecklades tillsammans med 15 olika partners, varav tio av undertecknarna representerar finanssektorn i fyra av de nordiska länderna. Färdplanen lanserades i oktober 2023.

Här kan du läsa och ladda ner färdplanen som PDF (på engelska):

Genomförandefasen, som inleds 2025 och planeras pågå till slutet av 2027, syftar till att fortsätta de aktiviteter och uppmaningar som beskrivs i färdplanen. Detta arbete kommer att ledas av RISE och finansieras av RE:Source.

Alla finansiella aktörer i de nordiska länderna är välkomna att delta!

Vision och mål

Som beskrivs i färdplanen är den långsiktiga visionen för arbetet att uppnå: ”En finansmarknad som stödjer en regenerativ och inkluderande ekonomi”.

Målet för 2030 beskrivs enligt följande: ”Finansiella aktörer har tagit vara på möjligheterna med den cirkulära ekonomin genom att integrera och genomföra cirkulär finansiering som en nyckelfaktor i sin verksamhet, inklusive riskbedömning och kredit- och investeringsstrategi.”

Vad kommer vi att göra?

Arbetet med att börja implementera färdplanen är ett första steg mot att skapa en långsiktig samordningsplattform för cirkulär finansiering i Norden. Denna plattform kommer att samarbeta med finanssektorn på ett antal olika sätt, vilket förhoppningsvis kommer att leda till att både kunskaps- och kapacitetsuppbyggnad påskyndas, att fallstudier skapas och att tillgången till kapital för cirkulära företag och cirkulära satsningar av olika slag därmed ökar.

Exempel på planerade aktiviteter är:

  • Webbseminarier för kunskapsutbyte
  • Forskningssamarbeten
  • Policy briefs
  • Test av ramverket för cirkulär risk
  • Matchning av verkliga fall
  • Skapande av ett fallbibliotek

Under våren 2025 planerar vi att anordna tre webbseminarier i syfte att samla intresserade parter, dela med oss av expertkunskap och inrätta några arbetsgrupper inom prioriterade ämnen.

Färdplanen

Färdplanen visar tydligt ett antal steg och åtgärder som måste vidtas för att nå dessa mål. De är kopplade till ett eller flera av de tre huvudtemana: Kunskaps- och kapacitetsuppbyggnad, skuldfinansiering och finansiering med eget kapital.

Färdplanen avslutas med fyra uppmaningar till åtgärder, med steg som måste vidtas så snart som möjligt för att säkerställa framsteg för cirkulär finansiering enligt färdplanen. Dessa är:

  • Finansiella aktörer av alla slag bör fortsätta att påskynda arbetet med att skapa fler verkliga exempel på finansiering av cirkulära företag, själva och genom att samarbeta med nya partners. Kontrollera vad ni kan göra på egen hand inom ert nuvarande mandat.
  • Finansiella aktörer bör proaktivt bedöma resursrelaterade risker inom linjära affärsmodeller för att säkerställa deras giltighet, och vara medvetna om att de antaganden som ligger till grund för riskbedömningen kan vara föråldrade på grund av den trefaldiga planetära krisen
  • Fortsätt att sprida framgångshistorier till både interna och externa målgrupper.
  • En samordningsplattform behöver skapas för att engagera fler partners och skapa den grund som behövs för det fortsatta arbetet. Någon form av samordningsplattform är en förutsättning både för strukturerad datainsamling, för samordnade kommunikationsaktiviteter, för fokuserat samarbete med tillsynsorgan och för internationell utveckling, inklusive att driva arbetet med riskbedömning och ramverk för mätetal tillsammans med det nederländska teamet.

Relaterade länkar

Cirkulär finansiering på RISE

Finance Programme, Circle Economy

Circular Finance through the Circular Risk Scorecard, De Nederlandsche Bank

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här