29 augusti 2018

RE:Sources innovationstävling har öppnat nya möjligheter för mindre företag

Prispengar från förra årets innovationstävling har gjort att flera företag vågat ta steg framåt i utvecklingen av nya produkter. Tre av företagen har en sak gemensamt: mat.

 

RE:Source höll i början av 2017 en tävling för företag och organisationer med idéer som kan leda till mindre avfall eller göra att vi använder det på ett bättre sätt.

Ett av företagen som vann och fick 100 000 kronor var Ideando, som har utvecklat en tratt för återvinning av matfett i hushåll. Den monteras på en vanlig PET-flaska och på så sätt kan man enkelt samla in stekfett och överbliven matolja. Det finns två fördelar; dels bidrar inte fettet till att avloppsnätet slammar igen, dels kan fettet återvinnas och användas till exempelvis framställning av biobränsle.

Miljöskåp har placerats ut
Karin Sundby, verksamhetsledare Ideando.

Prispengarna från innovationstävlingen har Ideando till stor del använt till att få igång insamlingen av matfett vid särskilda miljöskåp som placerats ut i pilotkommuner.

– Vi körde igång i maj förra året, i Nyköping och på Öckerö, berättar Karin Sundby, verksamhetsledare på Ideando.

Insamlingen av avfall sker sedan med hjälp av Samhall. Hittills har man samlat in närmare fem ton matfett, som har blivit biodiesel.

– Vi har även använt pengarna till att göra en allmän informationsfilm som kommuner kan använda, berättar Karin Sundby.

Här kan du se filmen om Miljötratten och Miljöskåpen

Hon tror att fler kommuner kommer att nappa på idén.

– Om ett år hoppas jag att det är ett tiotal kommuner som är igång.

Särskilt avlopp för matavfall
Joakim Andreini, vd Matavfallssystem.

Ett annat av företagen som fick pris i tävlingen sysslar också med rester från matlagning. Stockholmsbaserade Matavfallssystem har utvecklat både produkter och systemlösningar för matavfall. Avfallskvarnen The Switch kan separera matavfall i diskhon och automatiskt sortera det vidare, antingen till en uppsamlingstank i lägenheten, eller till en separat matavloppsledning i fastigheten.

– Prispengarna är en uppmuntran, som gör att man orkar. Vi är ett litet företag med fyra anställda. Det har också gjort att man kan ta ut svängarna lite mer, man orkar marknadsföra mer, säger vd Joakim Andreini.

Företaget har nu utvecklat den fjärde prototypen av den självsorterande matavfallskvarnen som avses att levereras till det nya bostadsområdet H+ i Helsingborg, där separata matavfallsavlopp är installerade i husen.

Gemensamma beställningar

Företaget Pool.farm fick tillsammans med Movebybike och Soppköket pengar för att utveckla en plattform för beställningar av framför allt mat. Tanken är att privatpersoner kan gå ihop och beställa gemensamt från en leverantör.

Corentin de Tregomain, vd för Pool.farm

– Det kostar mer energi och transporter om man köper som individ. Ett exempel är Ekobonden som via plattformen kan nå 12 kunder med samma leverans, säger Corentin de Tregomain, vd för Pool.farm.

Pool.farm har idag cirka 15 leverantörer, mestadels i Stockholm, och man arbetar just nu med att kontinuerligt förbättra användarvänligheten för beställarna.

– Vi fokuserar mest på mat. Det finns ett behov bland små leverantörer och Krav-odlare att nå kunder när man inte levererar till de stora matkedjorna.

 

 

 

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här