18 december 2024

Samarbete för mer cirkulära byggmaterial

Varvet är ett projekt som syftat till att minska fastighetsbranschens klimatpåverkan genom ökat återbruk av bygg- och anläggningsmaterial. I en digital samarbetsplattform och återbrukskluster i Östersund har flera aktörer samlats för att skapa ett ekosystem för återbruk på en lokal och regional marknad.

Projektledare Rikard Bertilsson, från Östersunds kommun, delar med sig av några viktiga lärdomar – som hur lång tid det tar för nya arbetssätt att slå igenom i en bransch med väldigt invanda rutiner.

Rikard Bertilsson, projektledare

Vilka var förhoppningarna när ni startade?

– Syftet med projektet var att minska fastighetsbranschens klimatpåverkan genom att skapa interna, lokala och regionala effektiva samarbetsformer som gör att vi kan återbruka mer av bygg- och anläggningsmaterial från rivningar och ombyggnationer. Inom organisationen ville vi också ställa om gamla arbetssätt kring byggnationer, till att bli mer cirkulära.

Vad har varit de viktigaste lärdomarna från projektet?

– En av de viktigaste insikterna är att det tar lång tid att få igenom nya arbetssätt i en bransch som har väldigt invanda rutiner. Byggbranschen är trög att förändra och två år var för kort tid för att hinna få till nya cirkulära arbetssätt och samarbeten med många olika externa aktörer. Men det har dock varit väldigt givande att ha drivit projektet och vi tar med oss många lärdomar i vårt fortsatta arbete med cirkulärt byggande. Till exempel har projektet gjort att fler fått upp ögonen för hållbara lösningar för byggande. Genom att vi har belyst behovet av att bygga mer cirkulärt så har intresset ökat inom organisationen, det har gjort att fler börjat diskutera och komma med idéer för hur vi ska göra bygg- och anläggningsprocessen mer hållbar. 

En annan lärdom var att börja med att hantera några enklare material först och sedan bygga på med fler och fler material. Vi insåg ganska snabbt att vi inte kommer hinna ta in både bygg- och anläggningsmaterial, utan valde istället att fokusera på byggmaterial först. Det är först nu, efter ungefär tre år som vi börjat titta på att ta in anläggningsmaterial i vår återbruksverksamhet. 

Rikars Bertilssons tips till andra aktörer som vill göra en liknande satsning:

  • Förankra var i er organisation verksamheten ska vara lokaliserad samt att det finns en efterfrågan från ledningen. 
  • Att byta arbetssätt är ingen snabb process – börja samarbeta med de intresserade och bygg därefter på med fler och fler intressenter. 
  • Lokalen är väldigt viktig. Se till att hitta ett centralt lager som ni helst äger själva. Idealiskt är att både ha ett utomhuslager (under ett tält) samt ett inomhuslager. Utomhus kan material som är skrymmande och inte behöver vara väderskyddat stå. 

Varvet presenterade resultat och insikter på RE:Source resultatdag 2024, här kan du se presentationen.

Läs mer om projektet här

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här