8 juni 2023

Digital kavalkad av innovativa projekt

Två gånger om året bjuder vi in till RE:Sourcedagen – en digital förmiddag med en kavalkad av projektpresentationer, uppdateringar och möjligheter till frågor och diskussion kring några av de spännande projekt som drivs inom RE:Source. I maj var det dags för vårens seminarie, som bjöd på allt från en djupdykning i våra garderober till plastätande larver.

Över 70 personer möttes digitalt under vårens RE:Sourcedag för att ta del av presentationer och diskussioner om hållbar materialanvändning. Dagen inleddes med en kort presentation av vårt program, av innovationsledare Klas Cullbrand, och därefter bjöds på inblickar i sex av våra projekt.

Först ut var Favoritgarderoben, ett projekt som syftar till att mäta hur mycket vi faktiskt använder det vi har i våra garderober, och peka på sätt att öka den användningen. Många av oss äger många plagg, som används få gånger – trots att vi vet att en stor del av ett plaggs miljöpåverkan ligger i tillverkningen.

Genom en större användarundersökning, där deltagarna fick registrera sin klädanvändning i en app under 100 dagar, nåddes en rad intressanta resultat. Bland annat kunde Favoritgarderoben visa att vi underskattar hur många plagg vi äger, och att ett dyrare plagg som används ofta är en bättre affär än de billiga plagg som av olika anledningar blir liggandes i garderoben. Projektet resonerade även kring olika affärsmodeller för klädföretagen, som kan leda både till affärer och ökad nyttjandegrad.

– Det framkom många idéer kring olika tjänsteerbjudanden som man kan utveckla, som reparation, skräddartjänster, uthyrning av vissa typer av kläder och varumärkesspecifik second hand. Många av användarna talade också om att de vore lockade av lång garanti, eller en livstidsgaranti, berättade projektledare Ann-Charlotte Mellquist, RISE.

Framtidens take away

På agendan stod sedan ett projekt vars uppdrag bara blir mer och mer aktuellt ju längre året går: RETAKE, som undersöker ett system för flergångsförpackningar, som ska ersätta dagens engångsförpackningar. Den första januari 2024 kommer det nämligen att bli lag på att större aktörer som säljer mat och dryck för take away också måste kunna erbjuda förpackningar som går att återanvända.

RETAKE undersöker hela kedjan från att kunden får sin kaffekopp eller likande, tills att den samlas in, diskas och används på nytt.

På RE:Sourcedagen visades en film om projektet, som finns att ta del av HÄR. Klas Hedvall från Chalmers industriteknik och Klara Lidberg från Panter fanns med på plats och svarade på frågor bland annat om hur det fungerar med diskningen och vilka affärs- och kostnadsmodeller man ser framför sig.

Hållbara renoveringar


Från framtidens take away gick dagen vidare till framtidens måleritjänster, och hur de kan bli mer resurs- och klimatsnåla. Emma Ståhl från Schööns måleri och Emma Nilsson från Godsinlösen Nordic berättade om hur man med fokus på renovering av befintliga byggnader arbetar för att ta fram klimatsmarta måleritjänster.
I projektet Framtidens måleri kommer flera vägar testas, som effektivisering, reparationskit för att hyresgäster ska kunna återställa ytor på ett enkelt sätt utan onödigt mycket färg och utbildning i hållbarhet för målare. Med hjälp av ett antal testlägenheter kommer man även att undersöka om kulörer kan öka trivseln och om strukturtapeter kan bidra till hållbarhet.
– Det finns en enorm potential från måleribranschen att hitta sätt för mer resurseffektiva och hållbara lösningar över tid, säger Emma Ståhl.

Hur plast kan förvandlas till mat

Nästa projekt bjöd även det på filmvisning – med en mycket liten huvudperson. Projektet Circulins arbetar för en cirkulär användning av plastavfall med hjälp av en plastätande insekt – vaxmalslarven. HÄR kan du se filmen om hur larven dels tar hand om plastavfall som inte går att återvinna, och annars hade gått till förbränning, och dels genererar både växtgödning och näringsrikt foder i slutet av sin livscykel.

Nathalie Berezina, grundaren av företaget Norbite som initierat projektet, berättade mer om både vårt globala problem med plastavfall och hur hennes idé kan vara en del av lösningen. Dessutom ställdes frågan om ifall insekten kan bli protein även för människor att äta – och visst kan den det, i ett scenario som dock ligger lite längre fram i tiden.

Hockeyklubbor får nya uppdrag

Från larver tog agendan ett hopp till hockeyklubbor, och hur uttjänta sådana kan bli till ett krockabsorberande material i bilar. Roberts Joffe från Luleå Tekniska universitet presenterade projektet RESTART och berättade om hur de tekniskt avancerade materialen i hockeyklubbor kan komma till nytta även efter att de gjort sitt på isen.
– Vissa hockeyspelare gör av med nästan hundra klubbor per säsong, samtidigt är det ett väldigt bra material med bra mekaniska egenskaper, berättade Roberts Joffe, och förklarade hur de trasiga klubborna är svåra att återvinna, men kan återanvändas i exempelvis bilar, något som projektet testat med mycket goda resultat.

Unik modeinnovation

Sist ut för dagen var företaget Vividye, med en unik lösning för att kunna hantera textilier med tryck – något som ofta gör återvinning av plagget svårt eller omöjligt. Medgrundare Gustav Larsson-Utas berättade om företagets resa från ett snack i lunchrummet på Chalmers, till en helt ny borttagbar textilfärg
Vividye har gått från labbskala till färdig produkt, och arbetat med stora aktörer som Gina Tricot och Way out west. Under RE:Sourcedagen berättade Gustav Larsson-Utas om bolagets finansieringsvägar och vilka olika möjligheter som finns för att finansiera en ny innovation – från priser och stipendier, till bidrag, riskkapital, lån och EU-bidrag.

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här