RE:Source söker utförare för projektet “Cirkulär affärsstyrning – hur sätta mål och mäta utfall i praktiken”
Roll/uppdrag
Utveckling, test och dokumentation av rekommendationer för hur företag kan sätta och mäta affärsstödjande cirkulära mål.
Om RE:Source
RE:Source är ett strategiskt innovationsprogram med fokus på material- och resursanvändning inom planetens gränser. Sedan start har programmet finansierat närmare 300 projekt med fokus på allt från utveckling av konkreta innovationer och lösningar till kunskapssökande insatser. RE:Source finansieras med stöd av Energimyndigheten, Vinnova och Formas. Programkontoret koordineras av RISE och beslut gällande programmets inriktning och satsningar fattas av en styrelse med representanter från näringsliv, akademi och offentlig sektor.
Bakgrund
Företag som infört cirkulära strategier med konkreta mål och mätetal, genomför dem i fyra gånger så hög utsträckning som de som har strategier utan mål. Trots detta har bara 40 % av de svenska börsbolagen formulerat mål för sina cirkulära strategier. Det visar den av RE:Source-finansierade rapporten Circular Economy Outlook 2024.
Många företag vill bli mer hållbara, men vet inte hur de ska sätta tydliga mål eller följa upp sitt arbete på ett praktiskt sätt. Fler cirkulära företag är en förutsättning för att vi ska kunna använda resurser inom planetens gränser. RE:Source lyfte detta i RE:Agendan 2021, och behovet har ökat sedan dess.
Det här projektet ska därför samla, analysera och sprida enkla och praktiska arbetssätt för hur företag kan sätta och mäta affärsstödjande cirkulära mål, så att fler ser potentialen att ställa om i praktiken. Det ligger i linje med nioårsutvärderingen av RE:Source, där fortsatt fokus på metoder för mätning var en av rekommendationerna.
Projektet adresserar ett växande behov som ännu inte är tillräckligt löst: hur företag praktiskt kan sätta, mäta och styra mot cirkulära mål. Nyhetsvärdet ligger i kombinationen av att vidareutveckla etablerade metoder, testa dem i praktiken och paketera dem för omedelbar tillämpning – något som i dagsläget saknas i många vägledningar. Särskilt fokus läggs på att omsätta teoretisk kunskap till affärsstödjande handling i små och medelstora företag.
Genomförande
Uppdraget förväntas utföras av ett team med olika kompetenser.
De som svarar på upphandlingen tar utifrån ramarna som ges i anbudsförfrågan själva fram ett förslag på projektupplägg som de förmedlar i anbudet. Utvalet av företag görs av utföraren med stöd av RE:Source. Det är upp till de svarande att eventuellt lägga till och utveckla innehållet för att tillföra ytterligare värde. Det kan t.ex. omfatta följande steg:
- Genomgång av tidigare projekt, rapporter och forskning inom området, med fokus på vad RE:Source och andra aktörer redan har lärt sig
- Intervjuer av företag och experter om hur affärsstödjande mål sätts och mäts i praktiken, och dokumentation av deras erfarenheter och behov
- Analyser av resultaten och framtagande av enkla, affärsstödjande metoder och verktyg för cirkulär målstyrning
- Test av dessa metoder tillsammans med företag och experter för att säkerställa att de fungerar. Arbetet bör ske i nära samverkan med målgruppen – särskilt beslutsfattare i små och medelstora företag – vilket kan ske genom intervjuer, workshops och tester. Denna involvering syftar till att förankra projektets resultat i verkliga behov och förutsättningar, samt säkerställa att de verktyg som utvecklas är både användarvänliga och relevanta
- Sammanfattande och tydliga rekommendationer till företag, branschaktörer och beslutsfattare
- Utgångspunkt i existerande standarder, som ISO 59020 (mätningsstandard för cirkularitet) och etablerade modeller som de nio och fyra cirkulära strategierna, samt RE:Sources tidigare kartläggningar av hur företag mäter sin resursanvändning och effekten av sina cirkulära strategier. Dessa bör användas som bas för att säkerställa trovärdighet, interoperabilitet och vidareanvändning. Fokus bör ligga på att förenkla och anpassa dessa metoder till svenska företags praktiska verklighet.
Projektet bör belysa värdet av att arbeta med de första och mer förebyggande strategierna bland de 9 R-strategierna – snarare än de sista.
Leverantören kommer ha en nära dialog och återkommande avstämningar med ansvarig projektägare på RE:Source. RE:Source och leverantörens kommunikationsansvariga upprättar dialog och samarbete kring kommunikationsplan.
Vid projektavslut ska projektet leverera:
- En rapport med pedagogisk och visuellt tilltalande dokumentation och analys av existerande metoder för att sätta och följa upp mål kopplade till affärsstödjande cirkulära strategier, illustrerat med lämpligt antal konkreta företagsexempel,
- Modifierade praktiska verktyg, anpassade och vidareutvecklade från redan existerande
- Kommunikationsmaterial som infografik eller mallar, anpassat för målgruppen
Målgrupp
Projektet riktar sig främst till beslutsfattare gällande strategier i företag, till exempel verksamhetschefer, affärsutvecklare och medlemmar i företagsledningar. Andra viktiga målgrupper är rådgivare och branschorganisationer, som stöttar företag kring styrning.
Krav och förväntningar
Leverantören ska ha dokumenterad erfarenhet av målstyrning och arbete med cirkulär ekonomi på strategisk nivå. Det är viktigt att kunna kommunicera tydligt, både i text och bild. Arbetet ska ske i nära dialog med RE:Source, med regelbundna avstämningar och använda tidigare RE:Source-material där det är relevant.
Leverantören ska prioritera att arbeta med praktiskt användbara och affärsstödjande verktyg och metoder. Projektet ska utgå från och vidareutveckla redan befintliga metoder, inte skapa något helt nytt från grunden.
- Teamet ska ha kompetens relaterat till cirkulär ekonomi och relevanta metoder
- Teamet ska ha erfarenheter och referensprojekt av relevans för uppdraget
- Teamet ska inneha mycket goda kommunikationsfärdigheter
Utöver ovan ställda krav ska även nedan punkter uppfyllas:
- Bifoga CV på tilltänkta resurser av relevans för uppdraget. Max 1 sida/CV och max 5 st totalt
- Anbuden ska presentera ett team bestående av flera personer. Ej relevant med anbud från enskilda konsulter
- Bifoga referensuppdrag, av relevans av uppdraget – ju mer nyligen desto mer relevant
- Presentera genomförandeplan
- Presentera en tidplan och tillgänglighet för resp resurs
- RE:Source undanber allt för långdragna företagspresentationer eller annat material med svag relevans för uppdraget
Offerten och allt underlag levereras på svenska.
Omfattning
Uppdraget ska utföras enligt vad som anges i uppdragsbeskrivningen. Det är inte bundet till en viss ort. RE:Source tillhandahåller inte lokaler eller utrustning för utförarna.
Tidplan
- Sista svarsdag: 15 augusti, 2025
- Beslut om val av leverantör: september 2025
- Projektstart: mitten av september 2025
- Slutleverans: 14 december 2025
- Option på förlängning med 6 månader dock längst tom 2026-09-30
Detta är ett fastprisuppdrag med en budget på max SEK 450 000, exklusive moms.
Eventuella frågor ställs på mejl till jan.agri@ri.se, och besvaras skriftligen av RE:Source projektledare Jan Agri. Alla som anmäler intresse för att lämna offert på samma mailadress kommer att få ta del av samtliga frågor och svar om uppdraget.
Anbud lämnas på mejl till info@resource-sip.se, senast den 15 augusti 2025. Ange ”Anbud RE:Source” i ämnesraden. Anbud ska innehålla ett välskrivet CV på max 1 sida/konsult som matchar kravbilden och svarar på kraven. Det ska även innehålla genomförandeplan och referensuppdrag.
Nedan listas inkomna frågor gällande uppdraget samt de svar som lämnats av RE:source programkontor. Listan uppdateras löpande.
Frågor och svar gällande uppdraget
Fråga 1: Fråga gällande förväntningar på test och verktyg givet att att uppdraget har en relativt liten budget budget och kort löptid.
RE:Source svar: Vi är medvetna om den begränsade budgeten och tidsplanen. Vi hoppas ändå på att få förslag som, inom dessa ramar, hjälper oss adressera kärnan i uppdraget är att ”samla, analysera och sprida enkla och praktiska arbetssätt för hur företag kan sätta och mäta affärsstödjande cirkulära mål, så att fler ser potentialen att ställa om i praktiken.” Projektet ska ”vidareutveckla etablerade metoder, testa dem i praktiken och paketera dem för omedelbar tillämpning” …” Särskilt fokus läggs på att omsätta teoretisk kunskap till affärsstödjande handling i små och medelstora företag.”
”De som svarar på upphandlingen tar utifrån ramarna som ges i anbudsförfrågan själva fram ett förslag på projektupplägg som de förmedlar i anbudet. Utvalet av företag görs av utföraren med stöd av RE:Source. Det är upp till de svarande att eventuellt lägga till och utveckla innehållet för att tillföra ytterligare värde.”
Vi bedömer att det är relativt enkelt att ”samla och analysera” det som gjorts och finns beskrivet i litteratur på nätet, exempelvis med hjälp av AI-tjänster.
Det kan nog vara en utmaning att hitta och intervjua företags praktiska erfarenheter. Något som dock kan bygga vidare på CE Outlook, 2024 rapporten. Vi söker inte hjälp med att utveckla något helt ny metod eller verktyg, snarare en sammanställning av vad som är föreslagit sedan tidigare och hur de fungerat, något som behandlades i RKL-rapporten.
När det gäller test är det en öppen fråga vad exakt som hinns med och hur det genomförs. Där är det upp till de som lämnar offert att beskriva vad som bör och kan göras inom ramen för projektet och den eventuella optionen som ev kan bli ett mindre omfattande nästa steg.
Fråga 2: Små- och medelstora företag är en väldigt stor grupp företag. Har RE:Source några tankar kring urvalskriterier för case/intervjuade företag, t ex vilken typ av segment som är mer intressanta än andra?
RE:Source svar: Nej det har vi inte. Men vi förväntar oss ett resonemang om hur utföraren tänker sig urvalet av företag som intervjuas, testar förslag och ingår i målgruppen för resultatspridningen, givet att RE:Source finns för att den svenska ekonomin så snart som möjligt på effektivaste vis ska utvecklas resurseffektivt, cirkulär och hållbart.
Fråga 3: Det står att ”Arbetet bör ske i nära samverkan med målgruppen – särskilt beslutsfattare i små och medelstora företag – vilket kan ske genom intervjuer, workshops och tester.” Betyder detta att små och medelstora företag är den uttryckliga målgruppen för projektet, eller är det bara ett exempel?
RE:Source svar: Formuleringen “särskilt beslutsfattare i små och medelstora företag” betyder att just denna grupp är en prioriterad målgrupp, snarare än bara ett exempel. Det betyder att arbetet i projektet bör utformas med deras behov, verklighet och beslutssituation i fokus. Samtidigt utesluter det inte att även andra aktörer (t.ex. större företag, offentlig sektor eller rådgivare) bör kunna använda resultaten , särskilt för att jämföra, inspirera eller förstå olika kontext. Små och medelstora företag är den uttryckliga målgruppen – men det finns utrymme att inkludera andra perspektiv där det är motiverat.
De som lämnar offerter förväntas föra ett resonemang om hur de ser kopplingen mellan målgruppen och den föreslagna projektplanen. Det viktiga är att resultatet verkligen blir användbart för de beslutsfattare som kan driva omställningen i praktiken.