Stekpannan som är cirkulär – och PFAS-fri
PFAS-ämnen är ett globalt miljöproblem och kan även vara skadliga för hälsan. Många varor vi använder i vardagen innehåller någon typ av PFAS-ämne, inte sällan våra stekpannor. Ett nytt RE:Source-finansierat projekt håller nu på att ta fram en vattenbaserad nonstick-beläggning fri från PFAS – som dessutom kan användas i ett cirkulärt system för att din stekpanna ska kunna leva längre.
PFAS är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen som finns på många ställen i vår vardag. Ämnet kan spridas långt via luft och vatten, och eftersom det inte kan brytas ner fullständigt så ansamlas det i djur och människor.
PFAS-frågan får allt större uppmärksamhet. Inom EU pågår ett arbete med att fasa ut ämnena från marknaden och nyligen kom en unik svensk dom där boende i Blekinge som fått sitt dricksvatten förorenat fick rätt till skadestånd.
Från 2026 ska även den tillåtna halten av PFAS4 i dricksvatten sänkas från 90 till 4 nanogram per liter, något som innebär utmaningar för många av Sveriges vattenverk.
Vanligt i stekpannor
I våra hem hittar vi PFAS i allt från kläder till smink, och inte minst i beläggningen på många stekpannor – något som kan vara olämpligt om man kommer upp i höga temperaturer. Dessutom har stekpannorna ofta en begränsad livslängd och slängs efter några år när beläggningen börjar bli sliten.
Det RE:Sourcefinansierade projektet PFAS-fri vattenbaserad non-stickbeläggning anpassad för bruk i cirkulära stekpannor är i full gång med att ta fram en lösning på problemet. För bolaget Ipinum, som driver projektet tillsammans med Chalmers Industrikteknik och RISE, så började allt egentligen med en annan produkt.
– Vårt företag tog fram en teknik som gör att det går att steka mat direkt i ugn, på en plåt med ett non-stickmaterial, som blivit väldigt populär i professionell matlagning. Den hade från början en beläggning som innehöll PFAS, men vi insåg snart att de flesta ugnar, särskilt i restaurangkök, går upp till nära 300 grader. Och då är det ett olämpligt material, säger Mikael Wallborg, vd på Ipinum.
Ny innovation krävdes
Efter att ha kikat på andra alternativ bytte man till en keramisk beläggning, som även den lämnade mycket att önska när det gällde både hållbarhet och eventuellt skadliga ämnen. Det var här innovationsambitionen tog fart – kunde man göra en vattenbaserad nonstick-beläggning som fungerar lika bra som dem med PFAS, men som är både giftfri och inte börjar släppa efter några år?
– Vi har misslyckats massor av gånger tills vi hittade rätt, och nu har vi en prototyp på en icke-vattenbaserad beläggning och testar även funktionerna i en vattenbaserad. Vi har inte varit ute efter att göra en mirakelbeläggning där du kan steka helt utan fett, utan vi gör helt enkelt en produkt som kan användas av proffs och som tål restaurangbruk, som har riktigt lång hållbarhet, går att diska och där maten inte fastnar. Och som inte innehåller giftiga kemikalier, säger Mikael Wallborg, och trycker på att just livslängden är viktig.
– Vi vill inte bygga in ett planerat åldrande. Vi vill göra en beläggning som motsvarar kundens behov, inte marknadens.
”Vi vill inte bygga in ett planerat åldrande”
Mikael Wallborg, vd Ipinium
Kan användas i cirkulärt system
Den nya beläggningen blir också en viktig komponent för Ipinums dotterbolag OnePan, som tagit fram ett cirkulärt system för stekpannor. När beläggningen på din gamla panna börjar ge med sig – skickar du den helt enkelt för ommålning. Ungefär åtta gånger kan en stekpanna få en ny beläggning, sedan smälts den ner och blir till en ny.
– Beläggningen på en stekpanna är bara en tunn del av produkten, ändå slänger vi hela pannan när den är slut. Och i många fall börjar den att smälta eller bli repig bara efter några användningar. Det är ett väldigt ohållbart sätt att tillverka, köpa och använda stekpannor på, säger Mikael Wallborg.
Fakta PFAS
- PFAS är ett samlingsnamn för en stor grupp av mer än 10 000 identifierade ämnen med olika egenskaper. Ämnet har en rad olika användningsområden i samhället.
- På grund av vissa PFAS-ämnens smuts- och vattenavvisande egenskaper så används de som impregnering av textil, läder och pappersförpackningar. Ämnet finns även i rengöringsmedel, brandskum, skidvalla, färger, smink, tandlagningsmaterial och smutsavvisande medel för byggnadsmaterial och mobiltelefoner.
- PFAS är syntetiskt framställt och finns inte naturligt. Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är extremt svåra att bryta ner, och därför stannar kvar och ackumuleras i miljön – därför ökar hela tiden mängden PFAS i miljön.
- PFAS kan ha skadliga effekter för både människa och miljö. För ett fåtal varianter finns belägg för att de är skadliga för hälsan, då de är reproduktionsstörande och misstänkt cancerframkallande. För många varianter av ämnet saknas dock kunskap om effekterna på hälsan, men det finns starka skäl att betrakta alla PFAS som skadliga för hälsan.
Källa: Kemikalieinspektionen