23 april 2023

Vi underskattar hur många plagg vi har i garderoben

En ny studie om våra klädvanor visar att många av oss har dålig koll på hur stor vår garderob är – och önskar att den innehöll färre plagg snarare än fler. Dessutom slår studien fast att det är en riktigt smart affär att investera i plagg du använder ofta.

I dag används varje plagg vi köper i genomsnitt sju gånger, enligt en rapport från Europeiska miljöbyrån, och forskning visar att produktionen står för så mycket som 80 procent av ett plaggs miljöpåverkan.
– Det är verkligen ett slöseri att tillverka produkter som inte används. Vi behöver bli bättre på att använda det vi redan har i våra ofta ganska stora garderober, säger Ann-Charlotte Mellquist, projektledare vid RISE.

Det RE:Source-finansierade projektet Favoritgarderoben har mätt hur stor del av våra garderober vi egentligen använder, och nu kommer resultatet.

Under 100 dagar har 340 personer fått logga vilka plagg de tar på sig på morgonen i en app. Deltagarna fick även svara på en enkät om hur många plagg de uppskattade att de hade i garderoben. Ganska snabbt visade det sig att många äger fler plagg än de tror – många av deltagarna använde fler plagg under testperioden än de uppgett att de hade i garderoben.

– Vi har uppenbarligen svårt att hålla koll på hur många plagg vi äger, eller vill inte riktigt erkänna hur stor garderob vi faktiskt har, säger Ann-Charlotte Mellquist, som driver projektet.

Ett tydligt resultat handlade om kostnaden per användning. Det visade sig tidigt under de hundra dagarna att det var liten skillnad, även mellan billigare och dyrare plagg. Ett par jeans och en t-shirt hade samma kostnad per användning, trots att jeansen kostar minst tre gånger så mycket.

Vill ha färre klädesplagg

Ett annat tydligt resultat från studien är att de flesta känner att de har för mycket kläder – på frågan om önskade sig en större eller mindre garderob, var det ingen deltagare som ville äga fler plagg än de redan gör.
–  Man upplever att det vore en lättnad att ha färre grejer att ta hand om, men det kan vara svårt att göra sig av med plagg – av emotionella skäl och men även på grund av praktiska saker som att det är svårt att hitta platser för inlämning eller återvinning av plagg, säger Ann-Charlotte Mellquist. 

Studien genomfördes tillsammans med tre varumärken, Asket, Filippa K och Houdini Sportswear, och projektet har även tittat på vad det kan finnas för potentiella affärsmodeller som kan öka nyttjandet av våra kläder. Kurerad second hand hos märkena själva, livstidsgaranti, reparations- eller skräddartjänster, uthyrning eller tjänster som hjälper oss att hålla koll på våra garderober är några alternativ som kan bli allt viktigare i en mer hållbar framtid.

 Viktiga slutsatser från projektet:

  • Många av oss underskattar hur många plagg vi faktiskt har i garderoben.
  • Män använder plaggen i sin garderob oftare än kvinnor. De tio mest loggade plaggen i undersökningen bars av män.
  • Majoriteten vill ha en mindre garderob – en stor garderob förknippas med mycket arbete och tid.
  • Kostnaden per användning har mer att göra med hur ofta ditt plagg används, än vad det kostade att köpa in.
  • Kostnaden per användning sjunker betydligt när det rör sig om second hand-kläder.
  • Plagg av hög kvalitet med god passform används oftare. Det som förlorat sin passform, blivit urtvättat, är obekvämt eller svårmatchat förblir oanvänt i större utsträckning.

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här