20 oktober 2021

Cirkulär belysning hos företaget Ivar Kjellberg

Att leta cirkulära lösningar är inte alltid så lätt. Det kan kräva både tålamod och kreativitet för att få till det på ett bra sätt, där man får köpa både tjänster och produkter. Det fick Margareta på Ivar Kjellberg Fastighets AB uppleva när hon försökte hitta energisnål belysning, utan att behöva slänga ut all gammal.

Företaget Ivar Kjellberg Fastighets AB har fastigheter utspritt över Göteborg, där flera är fina gamla fastigheter i centrala delarna. När man på företaget antog en energiplan, beslutades bland annat att belysningen skulle bytas till LED i alla fastigheter.

Denna fina ljuskrona byggdes om med LED-plattor i den befintliga armaturen.
Denna fina ljuskrona byggdes om med LED-plattor i den befintliga armaturen.

– I gamla fastigheter finns det många kulturvärden, så det måste vara vackert också. Det visade sig vara en utmaning, berättar Margareta Mattson som är förvaltare.

Rätt ljusspektra

Men energi är inte den enda frågan som är viktig. I översynen av belysningen var det viktigt att det lyser upp områden som annars upplevs som otrygga samt att belysningen inte upplevs som för kall och skarp. Så förutom utbyte av armaturer behövdes olika former av rörelsesensorer och rätt ljusspektra.

Margareta letade länge efter passande armaturer, men det var svårt att hitta. När hon hittade fina armaturer, så passade de inte för LED lampor. Samtidigt arbetar företaget efter ledorden kvalitet, långsiktighet och omtanke, vilket lätt kan omsättas i det cirkulära tänket.

– Vår utgångspunkt brukar vara att försöka ta vara på det vi har. Det är alltifrån renovering av gamla fönster och utebänkar till ombyggnad av fläktar, istället för att bara sätta in nytt. Så jag funderade på hur vi kunde bygga om eller använda våra befintliga fina armaturer.

Margareta Mattson, förvaltare på Ivar Kjellberg.
-En sådan här entré ställer krav på vacker belysning i rätt stil, säger Margareta. Den här armaturen var en av dem som kunde få in LED- lampor med rörelsesensor.

Belysning byggdes om

Margareta började ringa runt till elektriker för att se om de kunde bygga om armaturerna.

– Det var bara nej, nej, nej. Mycket motstånd!

På en fastighetsmässa hittade hon till slut företaget Miljöbelysning, som har som affärsidé att bygga om gamla armaturer till just LED. Och de ville gärna hjälpa till. Det blev flera lösningar; ny LED-platta med rörelsesensor i några befintliga armaturer, några nya armaturer i gammal stil som byggdes om till LED samt nya LED lampor i befintlig armatur där det fanns inbyggd rörelsesensor. Belysningen byggdes om, en trappuppgång per dag.

– Det blev inte bara vackert och energisnålt utan dessutom mycket billigare än om vi bara bytt ut alltihop till nya armaturer. Där blev jag lite överraskad faktiskt, säger Margareta.

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här