Over & Oat
Ett effektivt livsmedelssystem är nödvändigt för att bygga ett hållbart samhälle med en resursanvändning inom planetens gränser. Restprodukter från växtbaserade drycker (okara) utgör en komplex utmaning för livsmedelsbranschen och är ett snabbt växande problem. På grund av bristen på storskaliga lösningar för vidareförädling används okara från havredryckstillverkning idag som foder eller gödsel. Syftet med forskningsprojektet är att undersöka hur okara kan omvandlas från en restprodukt till en värdefull råvara på systemnivå. Forskningen kommer att fokusera på innovationer inom regenerativ matdesign och livsmedelsingredienser, men även okarans potential för biobaserade material kommer att undersökas. Projektet syftar till att initiera ett branschövergripande omställningsarbete genom forskning på processtekniker, cirkulära affärsmodeller och produktutveckling. Forskningen förväntas bidra till en mer hållbar livsmedelsindustri genom minskat matsvinn och en effektivare resursanvändning.
Mer om projektet
Artikel i Axfoundations rapport 2023
Kontakt
Johan Sidenmark
projektledare, Axel Johnson Holding Aktiebolag