22 februari 2023
Bild för artikel Framtidens take-away testas på Göteborg Horse Show

Framtidens take-away testas på Göteborg Horse Show

En stor del av all plast som förorenar hav och mark kommer från engångsartiklar. Vi måste ersätta dessa med produkter som används fler gånger – och vi måste göra det nu. Det kräver både miljön och en ny lag som gäller från 1 januari 2024.

Lagen innebär att alla större aktörer som säljer mat och dryck att ta med måste kunna erbjuda kunden möjlighet att ta med sig måltiden i en förpackning som går att använda fler gånger, och som ingår i ett rotationssystem.

En stor omställning för många restauranger, caféer och eventarrangörer. Pilotprojektet Retake utvecklar och forskar kring flergångslösningar och lånesystem, för att hjälpa branschens aktörer med just denna utmaning.

”Som att låna en bok på biblioteket”

I projektet har ett rotationssystem tagits fram för muggar och matlådor, som under 2023 kommer att testas på tre olika event. Först ut som pilot är Gothenburg Horse Show i Scandinavium 22 – 26 februari.
Systemet innefattar alla led som krävs för cirkulär användning: praktiska, hållbara muggar och glas, en app som spårar produkten och lösningar för disk och logistik.
– Användaren gör ungefär som när man lånar en bok på biblioteket – man väljer vad man vill ha och hur länge man behöver den, och lämnar sedan tillbaka den. Det behöver inte vara svårare än så att minska berget av sopor som vi i dag producerar, säger projektledare Klas Hedvall på Chalmers Industriteknik.

Istället för att slängas direkt, kan en mugg eller en tallrik användas mellan 400 och ett par tusen gånger, för att sedan återvinnas och bli en ny produkt. Redan efter 20 användningar bidrar matlådan till en bättre miljö. Ett stort steg för planeten, utan att tumma på användarens liv i rörelse.
– Vi vill visa vilken revolution som väntar, hur det kan gå till i praktiken att rädda naturen och klimatet från tusentals engångsförpackningar. Än så länge är det alldeles för få som har förstått vilken förändring som restaurang- och besöksnäring står inför nästa år, när mat och dryck ska säljas i återanvändbara förpackningar, säger Clara Lidberg på Panter, en tjänst som erbjuder återanvändbara produkter, och som är partners i Retake.    

Fakta
Göteborgs Horse Show har årligen över 70 000 besökare. Retake kommer även att testa sitt system vid två andra event under året.  

Projektet finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas via RE:Source.

Projektet leds av Stiftelsen Chalmers Industriteknik och konsortiet består av Panter, systemleverantör med fokus på återanvändbara take away-förpackningar, Light My Fire, som tillverkar cirkulära tallrikar, muggar och glas, Centrum för Tjänsteforskning vid Karlstads Universitet, tjänsteföretaget Samhall, Göteborg & Co AB, Got Event AB och Region Gotland.

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här