26 februari 2019

Håll koll på våra kommande utlysningar

RE:Source går ut med två utlysningar 2019. Den första, och årets största, öppnar i maj och söker såväl demonstrationsprojekt som innovationsprojekt.

Den andra, lite mindre utlysningen, öppnar under senare delen av 2019. Den har rubriken Hållbar användning av plast – steg 2 och vänder sig till projekt som kommit en bit på vägen i sitt arbete.

 

Inför årets stora utlysning har styrelsen för RE:Source nu beslutat om en inriktning. Utlysningen, som öppnar i maj,  har delats upp i Demonstrationsprojekt och Innovationsprojekt. Totalt kan runt 30 miljoner fördelas mellan de beviljade projekten i utlysningen. Beslut om vilka projekt som beviljas medel fattas av Energimyndigheten. Planerad starttid för beviljade projekt är första kvartalet 2020.

Här listar vi i grova drag vad vi kommer att söka efter i den första utlysningen som öppnar i maj:

  • Demonstrationsprojekt hela innovationsområdet

Utlysningens ena del riktar sig till demonstrationsprojekt som vill ta innovativa lösningar närmre marknaden. Alla typer av lösningar välkomnas, så länge de löser ett problem inom området hållbart materialnyttjande inom planetens gränser.
 -Vi kommer att välkomna projektansökningar som syftar till att demonstrera eller testa innovativa lösningar som möjliggör hållbart materialnyttjande, förklarar Johan Felix, innovationsledare i RE:Source.

Lösningarna kan alltså rikta sig mot utmaningar inom hela innovationsområdet, från utformning av materialeffektiva produkter och tjänster till återföring av materialresurser från kasserade produkter och avfall.

  • Innovationsprojekt

Utlysningens andra del söker projekt som kan ta fram nya innovativa lösningar inom minst ett av följande två områden:

  1. Innovationsprojekt som fokuserar på lösningar för ökad mängd återvunnen råvara i produktion.  Behovet av lösningen ska tydligt komma från producenter och tillverkande industri.
  2. Hållbart erbjudande, Hållbart användande och Hållbart cirkulationssystem för utvalda flöden i samhället. RE:Source har särskilt intresse för flöden för bygg och infrastruktur, livsmedel, batterier och elektronik men välkomnar även ansökningar för projekt kring andra flöden där innovationer kan få stor effekt.

– Vi vill se projektansökningar som har tydlig potential att leda till mer cirkulära varuflöden i samhället, säger Johan Felix.

Projekten bör ha systemperspektiv och adressera flera aspekter för ökad cirkularitet, exempelvis såväl hur man utformar ett produkterbjudande som hur man möjliggör en förlängd användningstid av produkten, och kanske även hur man utformar ett retur- och återanvändningssystem för produkten.

Gällande utlysningen för Hållbar användning av plast steg 2, som öppnar under fjärde kvartalet 2019,  kommer vi att lägga ut mer information om inriktningen framöver.

Har du redan nu frågor eller funderingar kring någon av våra kommande utlysningar är du välkommen att kontakta RE:Sources innovationsledare Johan Felix. Han nås enklast via johan.felix@resource-sip.se.

Utöver en lång rad utlysningsprojekt finansieras även ett antal strategiska projekt via RE:Source. Många av dessa söker kompetens till olika uppdrag. För att hålla koll på uppdragen och kunna söka när något passande dyker upp är det bra att vara registrerad i vår kompetenspool. Det är där vi annonserar ut uppdragen och det är där du som registrerad kan skicka in din ansökan. Så lägg gärna upp din profil i kompetenspoolen redan idag!

Under maj och juni planerar RE:Source ett antal seminarietillfällen kring utlysningen, både i form av fysiska möten och via skype. Du får då tillfälle att ställa frågor och kan få hjälp med hur du skriver din ansökan. Datum och plats för dessa möten hittar du här.

För att hålla dig uppdaterad med vad som händer inom RE:Source kan du även prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här