8 november 2018

Lyckade möten med storföretag kan ge nya affärer

RE:Source bjöd nyligen in till två olika meet-the-buyer event i Köpenhamn respektive Rotterdam. Sammanlagt deltog sju svenska företag som fick en exklusiv möjlighet att presentera sina lösningar för utvalda storföretag.

-Vi har redan fått till ett samarbete, säger Robert Kviberg, teknikchef på Dunderon som är ett av de svenska företag som presenterade sig.

 

Företagsträffarna i Köpenhamn och Rotterdam arrangerades som en del av ett pågående matchmakingprojekt inom RE:Source, där RISE och Cleantech Inn Sweden är partners. Träffarna anordnades i samarbetade med Scale-up, ett projekt delfinansierat av EU och som anordnar många liknande event för att främja matchmaking mellan stora industriföretag och mindre företag inom miljöteknikområdet.

Inför träffarna fick de deltagande storföretagen formulera specifika problem som de ville ha hjälp att lösa. I Köpenhamn deltog energikoncernerna Ørsted och Danfoss och sammanlagt kom fyra utvalda svenska företag för att presentera sina lösningar. Ett av dem var Dunderon, som tagit fram ett nytt energistyrningssystem som minskar energiåtgången i en fastighet.

-Vi kom till Köpenhamn för att träffa Danfoss. Det är jätteviktigt att vi får en samarbetspartner som förstår vad vi gör säger Robert Kviberg.
Mötet blev lyckat och parterna fick bra kontakt. Bara ett par veckor efter eventet hade de redan haft ett uppföljande möte på egen hand.

-Alla är engagerade på den här typen av event. Danfoss var där med fem personer i ledande positioner och vi kände verkligen att vi fick deras öra. Det är väldigt svårt att få till ett sådant möte på egen hand i vardagen, säger Robert Kviberg.

Tror du att ert samarbete kommer att leda till att ni gör affärer ihop?

-Ja, det skulle förvåna mig mycket om vi inte kommer till ett fördjupat samarbete och drar nytta av varandras affärsmodeller, säger Robert Kviberg.

Vid motsvarande träff i Rotterdam fanns storföretaget Milgro på plats, en holländsk leverantör av lösningar inom avfalls- och råvaruhantering. Tre svenska företag deltog.

 

-Träffarna ger bra förutsättningar för fortsatta diskussioner, och i slutänden en möjlig affär, mellan de svenska företagen och de utländska köparna. Eftersom de stora företagen själva väljer vilka svenska företag de vill träffa så finns det ett bekräftat intresse redan innan mötet äger rum, säger Carl Arvid Dahlöf, verktygsledare kommersialisering inom RE:Source.

 

RE:Source kommer att fortsätta att erbjuda små- och medelstora företag att träffa storföretag och nästa tillfälle blir i Bryssel den 28 november. Då finns möjlighet att träffa representanter för Beaulieu International Group, en koncern inom plast- och textilområdet som producerar både råvara och färdiga produkter. Läs mer om arrangemanget här.

 

 

 

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här