7 maj 2021

RE:Source på Circular Materials Conference

Gör rätt från början! Det var temat för RE:Sources session under Circular materials conference som nyligen hölls digitalt med talare och deltagare från hela Norden. Ta del av highlights från våra talare och hör gärna av dig till oss om du har en lösning eller affärsidé som kan bidra till att vi gör mer rätt från början!

Tänk dig att du har anmält dig till ett stort löparlopp och med nummerlappen får du ett set med shorts och linne. Plaggen sitter bekvämt och suger upp svett under loppet och när du är klar är det bara att vränga av sig och slänga allt på komposten och låta dem berika jorden.

Eller tänk att du mejlar iväg en ritning över ditt oinredda kontor och får tillbaka en komplett modell som är möblerad modernt, cirkulärt och där du slipper stora investeringar för att få inredningen på plats. Eller kanske att du hittar ett designat klädesplagg som kostar mindre om du beställer innan det tillverkats och där mönstret finns fritt att skriva ut om du hellre vill sy själv.

En cirkulär vision för framtiden? Nej, faktiskt inte. De biologiskt nedbrytbara engångskläderna, den virtuella provkollektionen där mönster delas och de flexibla lösningarna för cirkulär kontorsinredning finns redan idag. I RE:Sources session utmanade nytänkande företag som NORNORM, Atacac och Guringo våra invanda mönster när det gäller ägande, livslängd, prissättning och affärsmodeller.

Deltagare från projekt i RE:Sources stora satsning på cirkulär upphandling deltog också i sessionen och delade med sig av erfarenheter och insikter från praktiska exempel. De påminde om vikten av rätt kriterier och berättade om projektens arbete med att ta fram ett sådant stöd. För om inte kraven finns i upphandlingen kommer inte heller marknaden att leverera den cirkulära lösningen.

Så missa inte chansen att ta del av highlights från presentationerna av

Emil Steenhouwer, NORNORM

Rickard Lindqvist, Atacac

Sven-Olof Ryding, IVL och Martina Thorsell, Sysav

Erik Lindvall, Guringo

Moderator för sessionen var RE:Sources innovationsledare Klas Cullbrand som gav en kort introduktion om vårt överuttag av material och vikten av att hela samhället ställer om och börjar göra rätt från början.
– De goda nyheterna är att det finns fantastiska affärsmöjligheter i det här nya sättet att tänka kring material. Många spännande företag är redan igång, säger han.

Samlingssida för alla presentationerna

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här