2 juli 2020

Sommarhälsning från RE:Source

Snart är det dags för oss på RE:Source att ta lite sommarledigt. Det har varit en väldigt händelserik och annorlunda vår på många sätt. Nya personer på programkontoret och så Corona-pandemin på det. Men trots det annorlunda läget så har flera spännande saker hänt.

Vi stängde två utlysningar under våren, en större plastutlysning samt en utlysning för cirkulära och hållbara lättviktsmaterial som vi tog fram tillsammans med SIP LIGHTer. Den senare unik är på det viset att det är första gången vi samverkat med ett annat strategiskt innovationsprogram kring en utlysning.

Vi har också jobbat hårt för att etablera samverkan med andra innovationsprogram, både nationellt och internationellt. Ett av de strategiska projekt vi jobbar med detta år handlar om cirkulär upphandling, där 15 organisationer är med och testar modeller som använts i Holland och Belgien. Det är ett bra sätt att använda goda exempel från andra länder och testa i svensk miljö.

Under hösten kommer vi jobba med att utveckla vår innovationsagenda, ett roligt arbete som vi hoppas ska engagera många och kunna bli en ledstjärna kring vad vi i Sverige behöver göra inom innovation och forskning kring hållbart, cirkulärt materialnyttjande. Vi ser också fram emot vår RE:Source-dag den 17:e november, som antingen blir i digital eller fysisk form eller kanske en mix. Vi återkommer. Efter sommaren kommer vi också löpande kommunicera lite resultat kring till de projekt vi varit med och finansierat genom både film och webinarier. Först ut är en kortfilm om tre av textilprojekten inom RE:Source.

Avslutningsvis vill vi bara säga att Corona-pandemin har påverkat oss alla och samhället på många sätt. Det positiva som kan komma ur det är en förståelse och drivkraft mot ett mer hållbart och resurseffektivt samhälle. Och vi är glada över den utveckling vi sett under våren gällande inrättande av ett Klimatkollegium, förstärkning av delegationen för cirkulär ekonomi med vice ordförande och fyra nya ledamöter, Plastnoden hos Naturvårdsverket samt regeringens nya nationella mål för att påskynda omställningen till en cirkulär ekonomi.

Hoppas vi ses i höst. Tills dess önskar vi alla en glad sommar!

Elin Larsson, programchef, och programkontoret för RE:Source

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här