27 juni 2018

Inredning ska användas smartare med ny digital tjänst

RE:Source-projektet Hackathon leder nu till ett nytt projekt där syftet är att förlänga livslängden för inredning. Bakom projektet står bland annat företagen Superlab i Helsingborg och LINK arkitektur.

Hösten 2017 anordnade RE:Source två hackathons där innovatörer ur olika yrkeskategorier tillsammans fick utveckla nya produkter och tjänster. Syftet var att motivera till samarbete mellan aktörer i branschen för att därigenom öka återbruket av inredningsprodukter. Niklas Madsen

– Det var jätteroligt. Eftersom man har en tydlig deadline när man ska presentera sitt arbete för en jury så sitter man inte och velar, säger Niklas Madsen, grundare av Superlab.

Dagen resulterade i ett helt nytt samarbete där en digital plattform ska utvecklas för inredningsbranschen. Målet är att man ska kunna inventera vilken inredning man har i en fastighet och utvärdera den enligt vissa parametrar, till exempel slitage.

– Man följer inredningen under användarfasen och engagerar också användaren under tiden. På det sättet kan man följa en produkts livscykel, inklusive historien, och framför allt förlänga deras livslängd, säger Ivana Kildsgaard, hållbarhetschef på LINK arkitektur.

Koll på statusen

Dessutom ska plattformen underlätta när man vill flytta, eftersom ägaren har koll på vilka produkter som finns och i vilket tillstånd de är. Livslängden för produkterna förväntas bli längre eftersom fel kan åtgärdas i tid innan de blir så stora att det blir dyrt att reparera.

Projektet som nu startar ska också undersöka marknadens intresse för en sådan här plattform.

– Vi vill att det ska bli en gemensam plattform för flera aktörer, säger Niklas Madsen.

Projektet sträcker sig fram till årsskiftet, men Niklas Madsen säger att det är en betydligt längre resa som nu börjat.

– Det är först om fyra-fem år som plattformen kommer att vara fullt utvecklad, säger Niklas Madsen. Men nu när vi fått finansiering via RE:Source och Energimyndigheten så är det bara att dra igång.

Slutrapport Hackathon (pdf)

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här