4 januari 2018

Hubbe gör sopsorteringen till en mötesplats

Möt Hubbe – en digital sopsorteringsstation, designad för kontorsbruk, som hjälper dig att sortera rätt och berättar hur din sophantering påverkar miljön. Och inte bara det – han meddelar sophämtarna när det är dags att komma och tömma tunnorna.

Hubbe är resultatet av RE:Source-projektet Intelligenta återvinningshubbar för högkvalitativa materialflöden.

– Vi har tagit ett nytt och mer interaktivt grepp för att lyfta källsorteringen till en ny nivå, säger projektledaren Karin Eberle.

Hon arbetar hos avfallsentreprenören Liselotte Lööf Miljö AB, som har genomfört projektet tillsammans med industridesignern Above AB och hård- och mjukvaruutvecklaren Dametic AB.  Tanken är att flytta det undangömda och trista soprummet och förvandla det till en central och informativ mötesplats.

Berättar hur många träd man har sparat

Hubbe har i denna första version fyra sopkärl, pekskärm och trådlös uppkoppling som ger effektivare sophämtning. Dessutom en kamera som identifierar papper, plast, glas och metall med upp till 99 procents träffsäkerhet. Bredspektrumkameran ser bättre hur fulla tunnorna är jämfört med ultraljud, som är den dominerande metoden i dag.

– Skärmen visar om man har sorterat fel eller rätt, men ger också feedback om hur många träd man har sparat och annan information om återvinning. Den kan även visa en film om cirkulär ekonomi, men vi har lärt oss att 1-2 minuter är för långt – informationen måste vara snabb!

Ska kunna skräddarsys efter placering

Två arbetsplatser har testat den fullskaliga prototypen under knappt två månader.

– I personalmatsalen på det mindre företaget iZettle smälte den diskreta designen in, folk älskade Hubbe och hälften uppgav att de ökade sin sopsortering. Men bland de stressade besökarna i gästmatsalen på statliga verket Vinnova fungerade det inte lika bra – där kanske den hade behövt pipa för att bli bättre uppmärksammad, säger Karin Eberle.

Hennes önskan är att Hubbe skräddarsys efter var han hör hemma, både till designen och med det aktuella företagets hållbarhetsmål på skärmen. Annat att förbättra är skärmens prestanda och igenkänningen av det som kastas, utöka med fler fraktioner och anpassa kärlens storlek efter innehållet.

– Tunnan för plast fylls snabbt, vi borde ha ett meddelande på skärmen att man ska trycka ihop innehållet. Skärmen kan också bli en digital anslagstavla för den som exempelvis vill skänka en soffa. Och den ska kunna prata!

Nästa steg är att nå barnen

En förhoppning är att Hubbe så småningom ska börja skolan.

– Det är nästan det roligaste! Barn agerar instinktivt, det är krävande att få deras uppmärksamhet. Jag skulle vilja jobba med någon som kan pedagogik och digitala läromedel för att Hubbe ska fungera i skolan. Nästa steg är att utveckla appar och spel.

Trots sitt användningsområde är Hubbe inte gjord av återvunnet material. Projektet försökte, men plattorna till modulkonstruktionen blev för tunga. Innan lansering behövs nya material och en billigare kamera för att nå ett tänkt pris på mellan 10 000 och 20 000 kronor.

När det väl är klart kan Hubbe skapa fler högkvalitativa flöden som hamnar rätt i återvinningen.

 – En effektivare sophämtning är bra, men det viktigaste är interaktionen med användarna – att folk får veta att det är någon nytta med att källsortera, betonar Karin Eberle.

Här kan ni läsa en sammanfattning från projektet och den fullständiga slutrapporten.

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här