27 september 2017

Möbler som tjänst – ett vinnande koncept

Ett koncept där varje möbel har en unik identitetskod och hyrs ut antingen som en produkt eller som en del av en hel inredning – det var bidraget som tog hem segern i det första hackathonet under rubriken Re:invent & Re:make.

Den 17 och 18 september var två dygn med febril aktivitet hos LINK arkitektur i Stockholm.

– Det var intensiva men väldigt intressanta dagar med stort engagemang och mycket energi hos deltagarna, säger Ivana Kildsgaard från LINK arkitektur, projektledare bakom detta hackathon och det som anordnades i Malmö den 15-16 oktober.

– Vi hoppades på att få fram innovativa lösningar som har nära till marknaden och det tycker jag att vi verkligen fick.

Åtta bidrag arbetades fram av ett 30-tal deltagare och presenterades för en jury bestående av experter inom hållbarhet, inredning, produktdesign, innovation och affärsutveckling. Under andra dagens eftermiddag kunde man slutligen kröna vinnaren: Furniture as a service.

En kod för varje möbel

Bidraget Furniture as a service visar på möjligheterna att hyra ut möbler, samlade i ett register, där varje produkt har en egen kod som kan följas av möbelindustrin. Dessutom kan man välja att lägga till en inredningstjänst så att kunden kan hyra hela inredningen och inte bara enskilda produkter.

– Det känns otroligt roligt att vinna! Det är väldigt kul att höra att vår idé är intressant för att uppnå en bättre cirkulär ekonomi för inredningsprodukter, säger Therese Lundborg som tillsammans med Stina Edlund tog hem segern efter två dygn av slit.

Till vardags är de studenter på KTH:s arkitektutbildning.

– Vi sökte till tävlingen för att det var både en utmaning och ett tillfälle att träffa kompetenta människor från olika branscher. Vi vill framöver arbeta med hållbarhet och gärna fortsätta att utveckla vår idé, säger Therese Lundborg.

Marknadsplan är nästa steg

För vinnarna väntar nu ytterligare arbete med att förfina konceptet och ta fram en affärs- och marknadsplan för hur det ska nå marknaden.

– Det var svårt att välja en vinnare, säger Ivana Kildsgaard, då det även fanns även andra bidrag som hade riktigt bra lösningar, men Furniture as a service hade det där lilla extra. Vi ska nu utvärdera konceptet inför vårt hackaton i Malmö.

Projektet vill förändra inredningsbranschen

Syftet med Re:invent & Re:make hackathon är att ta fram nya lösningar inom affärsutveckling, design, produktion och marknadsföring i inredningsbranschen. Lösningarna ska bidra till cirkulär ekonomi, förlänga inredningsprodukters livslängd och skapa förutsättningar för återanvändning, till exempel genom att ge dem ny form och funktion.

Genom höstens två hackathon räknar man med att få fram lösningar som har nära till marknaden och som med lätt implementering kan bidra till en mer cirkulär bransch.

Projektpartners är LINK arkitektur, IVL Svenska Miljöinstitutet, Altitude Meetings, Epicenter Stockholm, Kompanjonen, RP, Bjerking, Green Furniture, Nordic Green Design, Sustainable Innovation, Sustainable Business Hub, Trendstefan och Tema.

Vinnarna från hackathonet i Malmö är klara – läs mer här!

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här