4 juli 2017

Första världskonferensen om cirkulär ekonomi

World Circular Economy Forum i Helsingfors hölls för första gången 5-6 juni 2017. Åsa Stenmarck, som är ledare för RE:Sources arbete för att möta utmaningen Resurseffektivt samhälle, var där. Här är en rapport från henne.

asa_stenmarck_2017
Åsa Stenmarck, RE:Source, var på World Circular Economy Forum.

World Circular Economy Forum är den första konferensen i sitt slag. Finland har som mål att bli världsledande inom cirkulär ekonomi och som ett steg på vägen ordnade de detta event. Det arrangerades av det finska framtidsinstitutet Sitra med stöd av ett antal andra organisationer och samlade totalt cirka 1 500 deltagare från 105 olika länder. Det pratas om en fortsättning kommande år.

’Vad ska du göra när du kommer hem?’

Ett digert program med många talare mötte deltagarna. Under de två dagarna pratades det om en nödvändig omställning, att vi inte kan vänta.

Vad som var slående var att inte bara miljövärlden var på plats. Det fanns också vd:ar som pratade om vikten av omställning, regeringstjänstemän och representanter för internationella organ som lyfte möjligheterna till förändring och så vidare.

Överlag märktes en stor entusiasm, men också en insikt att det är bråttom att vi alla bidrar till förändring: ’Vi pratar här, men vad ska du göra när du kommer hem?’

’Låt oss ge vinsten till de smarta investerarna’

Två saker gjorde särskilt stort intryck på mig.

Det ena var föredraget av fd miljökommissionären Janez Potocnik från Slovenien, som faktiskt pekade ut konsumtion som en av de huvudsakliga drivkrafterna för resursutnyttjande.

Det andra var ett samtal mellan vd:arna från Neste och Stora Enso samt representanter från nederländska finans- och försäkringsbolaget ING, konsultföretaget Accenture och World Business Council for Sustainable Development. En av frågorna var hur man som företagsledare ska möta kravet på snabba resultat när en omställning kanske är lönsam först om ett tag. Svaret blev: ’Låt de kortsiktiga investerarna lämna oss då, så kan vi i stället ge den kommande vinsten till de smarta som stannade kvar’. Det önskar jag vore en sanning som fler företag kunde mäkta med att leva efter.g

Båda dessa kommentarer, liksom mycket annat som sades under de två dagarna, hade vi inte hört för några år sedan. Då hade inte heller en konferens av det här slaget fått den publik som den lockade i år. Förhoppningsvis är det detta som gör att vi kommer lyckas med omställningen till en mer cirkulär ekonomi.

 

Läs mer, se filmer och lyssna till intervjuer på World Circular Economy Forums webbsida.

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här