Årets Circular Material Conference lyfter bland annat affärsmodeller för cirkulära material, digitalisering samt forskning och innovation för material och produkter som plast, textilier, återvunna metaller, batterier, konsumtionsvaror samt bygg- och konstruktionsmaterial. RE:Source, som håller en egen session, kommer att sätta fokus på det vi brukar kalla att ”göra rätt från början”.

-Ett cirkulärt samhälle kan inte enbart byggas upp av väloljade återanvändning och återvinningsprocesser – vi måste också minska mängden resurser vi använder redan från början. Det kan vi göra genom att exempelvis designa produkter så de lever länge och kan uppgraderas istället för att bytas ut, bygga affärsmodeller där flera kunder nyttjar en och samma produkt, skapa gynnsamma marknadsförutsättningar för cirkulära verksamheter och så vidare, säger Klas Cullbrand, innovationsledare för RE:Source.

Klas Cullbrand, ny innovationsledare RE:Source.
Klas Cullbrand, innovationsledare RE:Source.

Under sessionen får ni exempelvis lyssna på hur det snabbt växande och visionära företaget NorNorm utmanar idén om att äga möbler, hur de använder sig av AI för genera optimal inredning för kunden och varför de tror abonnemangsbaserad möblering kommer ta världen med storm.

– Vi kommer även att lyfta hur offentligt sektor med hjälp av cirkulära upphandlingsprinciper kan köpa in rätt lösningar från början och spela en nyckelroll i att skapa nya incitament för cirkulära verksamheter, säger Klas Cullbrand.

Som avslutning bjuder RE:Source in såväl presentatörer som åhörare till samtal kring vad som krävs för att fler verksamheter ska börja göra ”rätt från början”. Krävs det nya lagar och direktiv, en högre mognadsgrad hos kunderna eller bara mer mod hos företagsledarna? Vad tror du? Kommentera gärna redan nu vad du tror och skicka dina inspel till klas.cullbrand@resource-sip.se!

Ett fullständigt program för konferensen kommer att publiceras inom kort. Alla medlemmar i RE:Source får rabatt på deltagande i konferensen. Välkommen att anmäla dig här!