27 september 2024 - 08:56

Dags att skala upp textil­återvinningen

Roos Mulder, till höger, är projektledare hos The Loop Factory, som driver projektet TexScale.

Textilbranschen brottas med stor miljöpåverkan och ohållbar resursanvändning. Samtidigt är en rad nya lagar och regler för avfallshantering och producentansvar på ingång.
RE:Source-finansierade TexScale vill överbrygga gapet mellan pilotmiljö och den industriella skalan när det gäller textilåtervinning – allt för att möta de alltmer akuta behoven av hållbara lösningar.

Med miljontals ton textilavfall som förbränns eller deponeras globalt varje år är det dags att skala upp återvinningsinsatserna. Att skapa en cirkulär textilindustri är en gemensam ansträngning, menar TexScale, som därför samlat olika skandinaviska aktörer i den textila värdekedjan. Målet är att förbättra resurseffektiviteten för textilier och driva på omvandlingen av textilindustrin.

Vi ställde tre frågor till Roos Mulder, projektledare hos The Loop Factory, som driver projektet.

Vad är bakgrunden till ert projekt?

– Idén kom från behoven hos många av de företag vi arbetar med. Vi har tidigare arbetat med en projektserie som heter TexChain där vi tillsammans med Wargön Innovation och 32 partners tittade närmare på problemen med textilavfall, och tillsammans hittade lösningar. Vi tittade på leverantörskedjor, behov hos enskilda företag och produktutveckling. En svårighet vi såg var att gå från labb- och pilotmiljö till industriell skala. Små och medelstora företag har drivkraften och viljan att genomföra sina idéer i mindre skala, men industrin gillar volym. I detta projekt vill vi sätta det problemet under lupp för att se hur vi kan övervinna svårigheterna och mötas i mitten.

Ni fokuserar på tre nyckelområden: utveckla hållbara material och produkter, optimera logistiken och ge branschen möjlighet att ställa om till en cirkulär ekonomi. Kan du berätta lite mer om varje fokus?

 Det är mycket som behövs för att påskynda den gröna omställningen, men i det här projektet var vi tvungna att fokusera på några få nyckelområden. Produktutveckling är avgörande, för utan den skulle vi inte ha något att erbjuda. Pilotprojekten i TexScale, med stöd av RISE och The Loop Factory, kommer att ha ett tydligt fokus; vilka av idéerna kan vi skala upp? Det är viktigt att ha ett nära samarbete med industrin och varumärkena för att hitta lösningar som har ett kommersiellt värde och är producerbara.
När vi talar om uppskalning spelar logistiken i värdekedjan en viktig roll. Våra kollegor på TEKO Logistik undersöker cirkulära och skalbara lösningar inom det området.
Slutligen vet vi hur viktigt det är att samarbeta och dela med sig av kunskap. Det verkar inte finnas några enkla svar i den gröna omställningen, varken när det gäller val av återvinningsteknik, råvaror, tillsats av kemikalier och bindemedel eller marknadsföring och transparens. Genom att öppna dialogen, dela med oss av kunskap och visa det stöd som finns från branschorganisationer som TEKO och Tvätteriförbundet, så vill vi stärka branschens övergång till en mer cirkulär ekonomi.

I ett drömscenario, hur kommer textilindustrin att fungera i framtiden?

– Det är en svår fråga att svara på. Överkonsumtion och överproduktion är de största problemen i branschen idag. Drömmen för mig skulle vara att vi bara producerar de volymer som är nödvändiga, och till och med producerar dem lokalt. Det bästa vore om vi också kunde använda, återvinna och återanvända alla våra produkter längre och oftare. Jag önskar också att producenter, varumärken och konsumenter skulle kunna hitta ett sätt att lita på varandra när det gäller att göra gott, samarbeta och dela innovationer. Den enda vägen framåt är tillsammans, allihop.

Läs mer om TexScale på projektsidan

Vill du ha RE:Source nyhetsbrev?

Prenumerera här